A gin-tonik és a menőség: úgy fűszerezzük, ahogyan csak szeretnénk

Bár a koktélok egyik fő összetevője a jégkocka, szó sincs róla, hogy télen ne ihatnánk jeges italt. Ha éppen ünneplünk valamit, vagy hétvége van, és ejtőzünk az ebéd után, miért ne lehetne egy pohár koktél az, amivel koccintunk? Persze csak mértékkel fogyasztva. A koktélok állhatnak több összetevőből, de lehetnek hihetetlenül egyszerűek is, mint a kedvencem, a gin-tonik. Ez az ital a fűszerekkel, gyümölcsökkel, egyéb növényekkel a végtelenségig variálható, így soha nem lesz unalmas. Bár én nem csak emiatt szeretem. Frissítő, fanyar, egyszerű. Szóval szerintem tökéletes.
Ha a koktélokra gondolunk, talán az juthat eszünkbe először, hogy a koktél olyan ital, ami színes, édes, inkább nőknek való. Van benne egy kis alkohol, de csak mutatóban. Talán azt is gondolhatjuk, hogy az koktélozik, aki azt sem tudja, hogy mit is igyon.
Nincsen kedvenc itala, ezért választ valamilyen pancsolt, alkoholnak látszani akaró italt magának. Mert a koktél ugye nem is igazi ital. Legszívesebben azt mondanám, hogy ez csak előítélet. Mindenki fogyasszon azt, amit csak szeretne. Alkohol esetében persze csak mértékkel. Ha koktélt, hát koktélt. Hiába menőbb bármilyen párlatot inkább magában fogyasztani.
Gin és tonik: nem keserű, fanyar
Ha már a menőségnél tatunk. Az utóbbi időben sikk lett a gin-tonik. Ami ugyebár mégiscsak egy koktél. Az utóbbi idő sejtésem szerint éveket jelent, de nekem ez valamiért nem tűnt fel. Soha nem böngésztem sehol az itallap ezen részét.
Így tényleg nem tűnt fel, hogy a gin-tonik párosítása maga a menőség. Eszembe sem jutott volna soha tonikos italt rendelni, mert nem szeretem a tonikot. Pontosabban fogalmazva: nem szerettem. Aztán tavaly nyáron történt valami.
Vagyis még az előtti nyáron, amikor először kóstoltam espresso tonikot. Azelőtt elképzelni sem tudtam, hogy valaha ízlik egy olyat ital, amiben tonik van. Szóval áttört nálam a tonik-gát. Az sem volt tervben, hogy valaha gint kóstolok.
Az is túl keserű, akárcsak a tonik – gondoltam. De aztán beigazolódott, hogy ez csak előítélet volt részemről. A ginnel az egyik legjobb dolog, ami történhet, hogy tonikkal öntjük fel. A végeredmény pedig nem is keserű. Szerintem nem. De biztosan változik is ennyit az ember ízlése az évek során.
A gin-tonik azóta a kedvencem. Egyszerűen megkívántam tavaly nyáron. Csak úgy egyszerűen, ismeretlenül. És nem olyan ízekre számítottam, amit végül tapasztaltam. Frissítő, tiszta és fanyar. Úgy érzem, hogy passzol hozzám. Változatos.
Gin-tonik: arányok és változatok
Pedig az elkészítéséhez nem kell más, csak jég, gin és tonik. Elég egyszerűen hangzik. Az arányok fontosak. A gin-tonik receptek általában sok jeget javasolnak. „Tegyük tele jéggel a poharat.”. Én általában három-négy jégkockával számolok poharanként. A túl sok jég szerintem indokolatlanul felvizezi az italt.
A receptek többsége 40 ml gint javasol. Otthoni körülmények között ez okozta számomra a legnagyobb fejtörést: mégis hogyan mérek ki pontosan 40 ml gint? Hát a kék-sárga lakberendezési áruház 15 ml-es mérőkanalával, háromszor! Ami ugyan 45 ml, de ennyi csalás belefér. A tonik mennyiségét is maximalizálják a leírások. 1,5-2 decivel öntsük fel. De ez szerintem már tényleg ízlés dolga. Lehet az valamivel több is.
Amikor már majdnem rutinos ginfogyasztó voltam, meglepett, hogy milyen sokféle gin kapható. A különböző webshopok kínálatából is válogathatunk, de az élelmiszerüzletekben is kaphatók jobb márkák. És mindegyik egy kicsit más.
Tudom, hogy sokan nem kedvelik az ízesített párlatokat, de egy gin esetében úgy tapasztaltam, hogy azok között is vannak kifejezetten ízletesek. Pink grapefruit, görögdinnye, vadvirágos, színváltós gin – ezeket már biztosan kóstoltam az elmúlt másfél évben.
De bármelyik gin márkát is nézzük, mindegyik egy kicsit más fűszerezésű, így kicsit más az íze is. Mindig lehet kísérletezni. A két kedvencemben például cseresznyevirág vagy mák is van. Az egyik japán, a másik magyar gyártmány.
Úgy fűszerezzük, ahogyan csak szeretnénk
A felöntéshez használt tonikok szintén sokfélék. Azt mondják, hogy a gin-tonik készítéshez frissen felbontott tonikot használjunk. Tehát ne egy két literes palackból öntsünk a pohárba, mert ha már régóta nyitva a palack, nincsen benne elég buborék. Kivéve, ha egy nagyobb társaságnak szervírozunk italt.
Ehhez én is igyekszem tartani magam. Tonikot kaphatunk fél literes üvegekben, vagy alumínium dobozban is. De vásárolhatunk például kézműves tonikot, vagy ízesítettet. Citrusos, levendulás, mediterrán, grapefruitos – ezekből ugyanúgy hatalmas a választék. Érdemes betartani azt a szabályt, hogy ha a tonik ízesített, a gin ne legyen az, és fordítva is.
A gin-tonik szereti a fűszereket, így ezekkel is megbolondíthatjuk a kész koktélunkat. A frissítő ízvilághoz jól illik egy gerezd citrom, de a lime még inkább. Illetve néhány szelet kígyóuborka. A kristálytiszta, pezsgő italban a jégkockák között jól mutatnak ezek a hozzávalók. Kifejezetten tetszetős látvány.
De tehetünk a ginbe mást is, mint lime és uborka. Például egy gerezd grapefruit-ot (ha már van kifejezetten ilyen ízesítésű gin, miért ne mehetne egy ízesítetlenbe maga a gyümölcs?), egy gerezd zöld almát, mellé mehet néhány mentalevél. Fagyasztott áfonyát (ezzel is kiváltva a jégkockákat, és még tetszetősen meg is színezi az italt).
Pár cseppnyi frissen reszelt gyömbér levét, korianderlevelet. Rózsaborsot, kardamomot, borókabogyót, liofilizált áfonyát vagy málnát, ánizst, fahéjat. De ehető, szárított virágot, például rózsát vagy levendulát. Ugye, hogy csak a képzeletünk és az ízlésünk szabhat határt?
Alkoholmentes gin-tonik a száraz napokra
És ha azt mondom, hogy létezik alkoholmentes gin, méghozzá ezek közül is válogathatunk, akkor azzal végleg felkerül a pont az i-re. Vagyis a ginre. És nem, az alkoholmentes gin nem szemfényvesztés. Nem felesleges csak azért, mert éppen az alkohol hiányzik belőle. Éppen ellenkezőleg.
Mivel gin-tonikot sem fogyasztunk állandóan (a mértékletesség miatt, ugyebár), az alkoholmentes változatát sem. De néha jól esik valami különlegeset fogyasztani akkor is, ha éppen nem tudunk, vagy nem szeretnénk alkoholt inni. Legalábbis én így érzem. Amikor megadnánk a módját az iszogatásnak, és nem csak felhörpölnénk egy pohár kólát, hanem egy szépen feldíszített italt szeretnénk elfogyasztani.
Ugyanúgy jéggel szervírozva. Mert az jár a gin-tonik mellé télen, nyáron. Ha alkoholos, ha alkoholmentes.
Szerző: Karóczkai-Müllner Helga