Albóndigas, a spanyol húsgombóc

Minden vidéknek megvan a maga fasírtja. A spanyolok szósszal fogyasztják a magukét, ami szintén többféle lehet. Mi a paradicsomos változatot főztük meg és pusztítottuk el két pofára. Frissen sült, gluténmentes barna kenyérrel.
Hozzávalók
Húsgombóc
2 gerezd fokhagyma
3. ek (gluténmentes) zsemlemorzsa
1 tojás
500 gramm darált marhahús
tengeri só
bors
szerecsendió
Szósz
3 ek. olívaolaj
1 púpozott ek. rizsliszt
1 nagy fej hagyma és 2 gerezd fokhagyma
1 zöld húsú kaliforniai paprika
150 ml víz vagy csirkehúsleves alaplé
150 ml vörösbor (gyerekek mellett elhagyható)
700 ml paradicsompüré vagy 400 g darabolt paradicsom konzerv
1 ek. paradicsom sűrítmény
1 tk. cukor
fél kk. chilipehely, ízkés szerint: szerecsendió, só, bors
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kicsit állni hagyjuk a hűtőben, majd húsgombócokat gyúrunk belőle. Majd kevés olívaolajban többször megforgatva átsütjük őket. Ha van valamilyen párolva sütőnk, mint az actifry vagy akár légkeveréses sütőben is kérgesre süthetjük a gombócokat.
A kockára vágott hagymát és a csíkokra vágott kaliforniai paprikát pároljuk puhára és, pirítsuk meg a visszamaradt olajban. Adjuk hozzá a vizet vagy az alaplevet, a vörösbort, a paradicsompürét és a sűrítményt és a fokhagymát.
A szószt ízlés szerint sóval, borssal, a cukorral és a chilipehellyel ízesítjük.
A húsgolyókat a paradicsomos szószban lassú-közepes tűzön nyitott fedő alatt, időnként kevergetve mintegy félóra-negyven perc alatt készre főzzük. Ha a húst külön előre kérgesre sütöttük, akkor a húst elég csak összerottyantani a szósszal, amire elég tíz perc is.
Kép: Szoknya&nadrág