Gluténmentes gnocchi sült paradicsomszósszal

Gnocchi. Piszok egyszerű. Laktató. A saját készítésű paradicsomszósszal egyenesen telitalálat. Ráadásul a sütőben készült szósz előre elkészíthető és könnyen tárolható.
Csakúgy, mint sok más olasz recept, a gnocchi is számos változatban ismert, ahány régió, annyi ízesítés. Legyakrabban burgonyából készül, de cékla, édes burgonya vagy kukorica változata is ismert. Íme, egy klasszikus recept:
Hozzávalók a sült paradicsomszószhoz:
500 g érett paradicsom
500 g koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
1/2 teáskanál só
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál szárított fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, fekete bors)
A sült paradicsomszósz elkészítése:
Mossuk meg a kétféle paradicsomot, vágjuk ki a nagyobbakból a kemény részeket. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Halmozzuk egy hőálló tálba a paradicsomot és a hagymát. Locsoljuk meg az olívaolajjal és a vörösborecettel. Sózzuk. Süssük 225 fokos sütőben 40 percig. Vegyük ki, szórjuk meg a cukorral és a fűszerekkel, botmixerrel törjük össze ízlésünk szerint. A hűtőben, jól lezárt üvegben tárolva hónapokig eláll. Már, ha marad belőle.

Gnocchit készíteni házilag egyáltalán nem ördöngösség
Hozzávalók két adag gluténmentes gnocchihoz:
200 g
burgonya
mintegy 50 g gluténmentes kenyérliszt
1 tojássárgája
1 csipet só
bors
egy kis szerecsendió
A gluténmentes gnocchi elkészítése:
Héjában főzzük meg a burgonyát, hamar, még melegen pucoljuk meg főzés után, mert úgy könnyebb áttörnünk a burgonyanyomón. Adjunk hozzá annyi lisztmennyiséget, amennyit felvesz a burgonya. Ha túl ragad adjunk hozzá lisztet, de annyit, hogy még ne morzsolódjon túlságosan a tészta. Adjuk hozza a tojássárgáját és a sót, majd az egészet –lisztes kézzel– gyúrjuk össze egynemű masszává. A tésztát sodorjuk rúd alakúvá, majd vágjunk belőle kb. 2 cm-es darabokat. A kis gombócok tetejére, egy villa vagy reszelős végű kés hegyével, vágjunk, gnocchira jellemző barázdákat. Forrásban lévő, bő, sós vízben főzzük készre a kis tésztákat. Figyeljünk arra, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok gombócot a vízbe, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha felemelkedtek a víz felszínére, szűrőkanál segítségével emeljük ki a gnocchikat. Tálaljuk a sült paradicsomszósszal. Szórjuk meg parmezánnal vagy más kemény reszelt sajttal.
Kép: kotiliesi.fi