Könnyű szilveszteri menü lencsétől a virslin át a kekszekig

Az ó évet mindenki ünnepli. Nagy társaságban, vagy otthon? Bárhogyan is legyen, az étkezés nem maradhat el. A pezsgő (a kölyökpezsgő is) jobban csúszik, ha valamilyen finomsággal tálaljuk. De ki szeretne ilyenkor hosszú órákat a konyhában robotolni? Olyan recepteket válogattunk össze, amelyek elkészítése nem tart sokáig.
Virslis hasé
A szilveszteri menü örök kedvence. A Jolly Joker. A virslis hasé. Ennél egyszerűbb és gyorsabb harapnivalót el sem tudok képzelni. A virsli egyébként is hagyományos szilveszteri étel. És ami a legjobb: mindenki szívesen falatozik belőle, legyen gyerek vagy felnőtt. Szóval minden szempontból tökéletes. Az elkészítése nagyon egyszerű. Mindössze kész leveles tészta szükséges hozzá. Lehet kapni gluténmenteset is. A fagyasztott helyett javaslom a hűtőpultos verziót. Ezzel egyszerűbb dolgozni: nem szükséges kiolvasztani, és sütőpapírral együtt tekerték fel. A virsli darabokat körülbelül két ujjnyi távolságra helyezzük egymás mellé, majd a következő sor virsli-sort körülbelül három ujjnyival ez alá. A virsliket hintsük meg sajttal (ez lehet akár tejmentes is, így ha tejmentes leveles tésztát vásároltunk, diétás lesz a végeredmény). A sorok között vágjuk el, majd tekerjük fel, és minden virsli között vágjuk el úgy, hogy közben lenyomkodjuk a széleit. Egy kiterített leveles tészta lapra három, négy sor virsli fér el. A tetejét megkenhetjük tojással, de aki érzékeny rá, anélkül is jó. Ebben az esetben víz és olívaolaj keveréket használhatunk tojás helyett. Opcionálisan meghinthetjük reszelt sajttal, szezámmaggal. Száznyolcvan fokon körülbelül 15 perc alatt sül meg.
Friss házi kenyér feltéttel
Nincsen annál boldogítóbb érzés, amikor az ember saját maga süti otthon a kenyeret. A művelet ugyan némi előkészületet igényel, nem lesz egyik percről a másikra kenyerünk. De megéri, mert bárki lenyűgözhetünk vele, a végeredmény pedig garantáltan adalékanyag mentes. A recept – amely egy kedves ismerősömtől származik – szerint öt bögre liszt, két teáskanál só, egy csomag instant élesztő, két evőkanál olaj, két bögre langyos víz kell hozzá. A hozzávalókat egy nagy tálban villával keverjük össze, majd letakarva legalább négy órát kelesztjük. Sütés előtt újból átgyúrjuk, és egy sütőpapírral bélelt hőálló tálban 230-240 fokon egy órát sütjük letakarva (az utolsó tíz percben vegyük le fedőt, és locsoljuk meg vízzel a kenyerünket). A friss ház kenyeret kínálhatjuk ízletes krémekkel a szilveszteri menü részeként.
Íme, néhány gyors ötlet:
Az avokádókrémet sokan ismerik és szeretik. Ez a recept sem tartalmaz allergént, így diétázók is fogyaszthatják. Az alábbi receptet annak idején egy főzős műsorban jegyzeteltem le, de már fejből megy az elkészítés: két érett avokádó, egy lime leve, egy paradicsom, egy-két gerezd fokhagyma (ízlés szerint), két sonka hagyma, esetleg egy fél fej lilahagyma, só és bors. A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük. A hagymát, fokhagymát előtte vágjuk kisebb darabokra.
A gyors fetakrémhez húsz deka fetasajt, fél deciolívaolaj, egy kisebb csokor bazsalikom, bors és pár csepp citrom szükséges. Mindezeket csak botmixerrel pépesítjük, és már készen is vagyunk. Kipróbáltuk, nagyon finom. Ez a recept itt érhető el.
Lencséből sosem elég
Stahl Judit újévi lencsesalátáját mogyoró és aszalt paradicsom teszi különlegessé, az öntet mustáros-ecetes, vagyis ez is tejtermék nélkül készült. Nem csak szilveszterkor, a virsli mellé finom, hanem a grill húsokhoz is kitűnő választás. Mogyoró helyett használhatunk bármilyen magot: kesudiót, mandulát. A recept itt érhető el.
A lencselevesnek két változatát is hozzuk. Az egyik chilis, de hagyományos lencséből készül, a másik kakukkfüves és fetás, de vöröslencse ajánlott hozzá.
A chilis lencseleveshez negyed kiló hagyományos zöld lencsét pár órára vízbe áztatunk, majd leszűrjük. Kevés olívaolajon egy diónyi reszelt vöröshagymát és két gerezd zúzott fokhagymát megfuttatunk, majd hozzádobjuk a felkarikázott egy-egy sárga- és fehérrépát. Felöntjük 6 dl vízzel, zöldség alaplével vagy maradék húslevessel, amink van, hozzáadunk két felkockázott paradicsomot és két evőkanál paradicsompürét. 1-2 teáskanál chili pehellyel fűszerezzük, inkább többel, mert mi erősen szeretjük. Csaknem félóra alatt készre főzzük.
A kakukkfüves – fetás lencseleveshez, kis olajon megdinsztelünk egy nagy fej reszelt vöröshagymát, ráöntünk 40 dkg vöröslencsét, hozzá adunk két karikára vágott sárgarépát, belezúzunk két gerezd fokhagymát, átkeverjük és felöntjük 1-1,5 liter vízzel, beledobunk 2 zöldségleveskockát (választhatunk adalékanyagmenteset és gluténmenteset is) megszórjuk bőven szárított kakukkfűvel, hozzádobunk 2-3 babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és csaknem tíz perc alatt készre főzzük. Fetasajttal, friss kakukkfüvel megszórva tálaljuk.
Színes, illatos kekszek a szilveszteri menü része
A pudingporos kekszekkel nagyot villanthatunk a gyerekek előtt. Az sem mellékes, hogy pár hozzávalóból készül, nagyon hamar tálalható, így tökéletesen passzol az ünnepi menühöz is. Mivel pudingpor kell hozzá, így az ízét és a színét úgy választjuk ki, ahogyan nekünk megfelel. Készülhet csokis, banános, tuttifruttis, puncsos, epres, karamellás ízekben. És egy újabb plusz pont: a ha a margarint és a pudingport úgy válogatjuk össze, ez a süti is tejmentes tojásmentes lesz. Számtalan recept található a világhálón, mi a legtöbbször a Rupáner-féle változatot készítjük:
Hozzávalók 50-55 darab kekszhez:
– 15 dkg vaj vagy 25 dkg margarin
– 25 dkg fehér finomliszt vagy 35 dkg gluténmentes liszt pl. mester süteményliszt, vagy Schär Mix C Patisserie liszt
– 10 dkg porcukor
– 2 csomag főzős (igény szerint gluténmentes) pudingpor (2*4 dkg, ízlés szerint: vanília, csokoládé, puncs, eper, banán) Ételszínezékkel határozottabb színeket nyerhetünk. Tapasztalat szerint a puncs nem fogja be rózsaszínre, csak az epres.
A porcukrot keverjük ki a puha margarinnal/vajjal, majd dolgozzuk hozzá a lisztet. Osszuk két részre, majd alaposan dolgozzunk mindkét félhez egy-egy csomag pudingport. Lehet persze egyféle pudingot is használni, akkor nem kell kettőbe venni. Ha másfél adaggal dolgozunk akkor háromféle kekszet is készíthetünk. Finom a csokis, a puncsos, az epres és persze a klasszikus vaníliás is. Az biztos, hogy a kislányok zöme örül a rózsaszín felhozatalnak. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, alul-felül sütés programra, majd a masszákból egy teáskanálnyi (10-11 g-os) adagokat szaggatunk, golyókat formázunk belőlük, melyeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk szellősen. Körülbelül fél keksznyi helyeket hagyjunk ki, hogy ne nőjenek össze a sütés közben. A golyócskák tetejét sütés előtt nyomjuk le kissé egy villa segítségével, ez adja majd a szép kis mintát a tetejükön! Legfeljebb 10-12 percet süljenek. Nem szabad, hogy színt kapjon az aljuk! Néhány perc szabad levegőn, és már meg is szilárdulnak, de így is puhák maradnak! A szilveszteri menü tökéletes kiegészítője.
Kép: Unsplash