A bútorfestés nem könnyű feladat. Ám minél nehezebb, annál értékesebb számunkra a végeredmény. Igazából, ha jó anyagokat használunk, elég körültekintők vagyunk, nem sajnáljuk rá az időt, akkor nekünk való hobbi is vállhat belőle.

Ehhez a legjobb helyszín a szabadtér: kert, erkély, terasz vagy legalább egy jól szellőző folyosó vagy nappali. Készítsük elő a terepet és magunkat is a munkához: Szabadítsunk fel időt, ami alatt nem csörög – túl sokat – a telefon, nem kell közben kisgyermekre is felügyelni, kisállattól tartani. A festendő bútor alá tegyünk fóliát vagy még inkább kényelmes, nem zizegő papírt, vastag kartont, és magunk is olyan ruhát húzzunk, amit nem sajnálunk, hogy festékes lesz. Nyugodtan használjunk maszkot, ha zavarna a vegyszerek szaga, amiket használunk. Vagy válasszunk környezetbarát festékanyagot.

A bútorfestésről tudni kell, hogy régi bútor felújítása esetén az egész munka mintegy hetven százaléka nem más mint az előkészítés, és a festés csak a maradék harminc százalékát teszi ki a teljes folyamatnak.

Először is, fel kell mérnünk a bútor állapotát, amihez nem árt egy alapos tisztítás. Amennyiben szerencsések vagyunk, a portörlésen kívül másra nincs szükségünk. Ám ha úgy látjuk szükségesnek, nem odázhatjuk el a bogárírtást, mert a szú, nemcsak a mesekönyvekben létezik, hanem a valós életben is. Továbbá gomba- és penész elleni kezelést sem árt alkalmaznunk, amennyiben úgy ítéljük meg. Amennyiben a bútorunk itt-ott hibás, azt meg kell javítani. Ez jelenthet apróbb felületi javításokat, hézagok pótlását, tapaszolását és csiszolását, nagyobb csorbaságok pótlását, a bútor funkciójához mérten a stabilitásának helyreállítását is.

A barázdákat úgynevezett mestertapasszal pótolhatjuk ki egy spakli segítségével. A barázdazárást hagyjuk teljesen megszáradni, csak ezután csiszoljuk meg, ha szükséges a műveletet ismételjük meg egyszer-kétszer, míg egyenletes felületet nem kapunk.

Fontos eltávolítani az olajos foltokat, mert a legtöbb festék nem tapad a zsírhoz vagy az olajhoz.

Léteznek olyan bútorfestékek, amelyek – jó állapotú – bútor esetén egyáltalán nem igénylek a csiszolást, valóban elég számukra, ha csak portalanítjuk őket, mielőtt a festékes ecset hozzáér. Ezek a festések alkalmasak arra is, hogy felhordásukkor ne kövessük a fa szálirányát.

Figyeljünk a különféle, gyártó által megszabott száradási idő megtartására, továbbá arra, hogy amennyiben szükséges, akkor megfelelő anyagú záróréteggel fedjük le a festésünket.

A festéshez fordítsuk meg a bútorokat, – akár darabokra is szedhetjük őket – és először a kevésbé látható részeket fessük le, így haladjunk kifelé, és az egyre nagyobb részek felé.

A nagyobb felületekhez használjunk széles ecsetet, és nehezebb területekre egyre keskenyebb ecseteket. Igazán nagy felületek festését, mint egy asztallap, vagy nagyobb ajtó festékhengerrel festhetők inkább jól.

Munka közben ne engedjünk az elképzelésünkből, hogy milyennek kell lennie a mi festett bútorunknak, kérjünk bátran szakmai segítséget akár bútorasztalostól, akár a festékgyártó vagy forgalmazó cégtől. Bújjuk az internetet, rengeteg videót találhatunk a témában.

Kopottas hatás

Régies, megkopott kinézetet általában az első festék felhordása és száradása után helyenkénti visszacsiszolással érhetünk el. A visszacsiszolt felületet portalanítsuk le és fessük újra le akár egy árnyalattal sötétebb festékkel újra.

Színátmenetes festés